Monday, December 27, 2010

Tukang masak terhebat!

Salam...

Aku memang suka makan. Especially menda² yang sedap.(duhh~) Tapi kadang² yang tak sedap pun aku sebat je. Janji kenyang. Tapi masalah dengan aku, makan banyak mana pun badan xboleh naik. Probably kerana metabolisme yang terlampau 'terer' buat masa ni, membakar mende² yang aku makan sebelum sempat melekat menjadi lemak² tepu...huhuh.

Aku xsedar sedari bila start minat tengok cooking show. Nak kata minat memasak, sampai sekarang pun masak sardin xlulus lagi. Tapi ntahla, aku memang tertarik kalau rancangan² memasak ni. Kalau dulu, mase bulan puase seronok sangat tengok show yang buat biskut² raya tu. Barangkali sebab tengah lapar...=p

With the introduction of AFC kat astro (Ch.703) skrg ni makin senang la nak tengok cooking shows, baik yg local mahupun international. But that doesn't ensure more people will be a good cook. Ade yang tengok...pastu amazed...pastu....yang ado!

Here are the list of greatest chefs thru' my eyes:-

9. Gordon Ramsay
Mr. Swear-a-lot
  Dia ni sorang chef aku kureng suke sket tengok. Kalau korang usha Hell's Kitchen, you'll understand why. F-bomb dropped every couple of minutes. Tapi later part of the show, he did show appreciation to those who 'survived' his torture. Talk about 'tough love'.

8. Anthony Bourdain
Mr. Drink-a-lot
Mr. AB ialah host kepada rancangan No Reservations + A Cook's Tour. In the latter show die travel all over the world looking for exotic foods. I'm pretty sure die dah rase snake-blood shots and scorpions, among others. Aku jarang tengok die masak, cume ke'slumber'an die tu yang menarik perhatian aku. The way he sees things, culture and environment sesebuah negara yang die pergi tu. And yes, die kuat minum.

7. Stephan Yan 
Mr.Old-Timer
 Korang kenal tak mamat ni? For those 80's babies mesti pernah dengar rancangan masak 'Wok With Yan'. Aku pun tak ingat dah kat tv berapa. Tapi RTM la. Probably inilah first influence aku minat tengok citer masak² selain Kuali.Hohoho. Aku teringat Mr.Yan buat trick terpotong ibu jari die. Aku punyalah tertipu tatkala itu.

6. Rachael Ray
Mrs.Husky-Voice
 She's famous through her self-title show: Rachael Ray. Aku ade terdengar yang dia ni adalah antara talk show host yang di 'groom' oleh talk show queen, Oprah Winfrey, untuk ganti dia one day. One segment dalam show dia, dia akan masak. Dia selalunya masak spaghetti-based cook pasal dia ni ada darah Itali. Kebanyakan resipinya pun nampak macam simple giler (aku xpernah try pun). Yum O!

5. Anis Nabilah
Ms.Adorable
 Anis Nabilah adalah youngest celebrity chef kat Malaysia. Dari mana dia muncul dan kat mana dia belajar masak aku pun tak tahu. Start kenal dia from rancangan dia 'Icip Icip' (currently airing at channel 703) kat tv3 before out with another show titled 'Rasa-Rasa' kat ntv7. Despite her young age and limited experience, her cooking were believable. hehe. Good enough for me.

4. Robert Irvine
Mr.Beefcake
 Chef Robert Irvine adalah spesis yang berlainan. Di kala ramai chef yang boroi sebab banyak makan, he's one muscular chef! He is well known for his 'Dinner: Impossible' show, di mana he'll be given different tasks on every episode and he has to accomplish within given time with limited resources. Tapi oleh sebab it's a tv show of course he managed to pull it off every time. What really happened behind the camera only God knows. Tapi syok la tengok intensity of the show, macam mana dia plan, uruskan manpower dia, and went berserk once in a while.

3. Chef Wan
Mr. Pok Pek
 Our very own Redzuawan Ismail a.k.a Chef Wan. Rasanya tak payah la nak explain sangat pasal dia ni as semua orang pun kenal. His strength probably terletak pada mulutnya yang tak reti diam tu + his warm reception towards the audience. Korang tahu apa kerja dia before jadi chef? Akauntan! Mungkin aku belum terlambat...haha~

2. Jamie Oliver
Mr.Thick-Brit-accent
 Respect! This guy is so cool i wish i could work for his company one day. With a modest start, dia sekarang adalah world-renowned chef with ambition. Sebenarnya apa yang buat aku kagum dengan mamat ni, he has so much culinary tricks outta his sleeves. Ada sekali yang aku masih ingat, die masak hard-boiled eggs. Then cara die kupas tu cukup senang. Dia kinda smashed it once, then rolled it over. Terus tanggal kulit. Wowie! (yes,i'm so naive)

1. Mak
Mdm. L.O.V.E
Nothing to beat mom's cooking! Aku rasa itu adalah statement dari anak² seluruh dunia yang sempat merasa masakan ibunda. Sehebat mana pun rasa masakan chef terkemuka bertaraf 5 stars, tiada yang sehebat masakan dengan kasih sayang di dalamnya. Dulu², di zaman sekolah rendah aku, pagi² tu before gi sekolah, baik hanya lempeng, cekodok @ telur goreng, mesti ada juadah untuk aku buat bekal tenaga nak ke sekolah. Mak aku ni, masak apa pun boleh. Baik masakan tradisi mahupun western, semua boleh. & pada aku, nescafe yang mak buat (yeah,aku hantu nescafe!) adalah yang terbaik. Mamak pun xboleh replicate. MAK, you're the best chef!

Later... 

3 comments:

R.a.e.s.a said...

another accountant cum chef to be?

Chef along in da houze...c'mon yo!

kekekekek~

kewl.

chef wan mmg best.

and tell u what, resipi2 dia jarang dia tipu which is reliable la kalau nak masak kan..

p/s: yes ..tak terlambat lagi untuk terjun ke bidang masakan. c'mon! you can do it! yeh yeh

Syahizwa's said...

teringat cite tira misu ptg2 tuh..br skali je tgk pon..si mak suh jdk loyer, tp si anak plak suka masak2..kehkeh..u xpela, kalu accountant mau amik culinary arts..xde sape melarang..ehe

i pon minat afc. seriously. suka top chef n nigella bites. even chef at home pon layannn..tp mencube resepinyeeeee nan ado..!!

nice entry anyway..thumbs up along..!

::aLoNGarCia:: said...

raesa,
nntikan letusan masakan chef along 2011!

syahizwa,
makasih!