Thursday, October 21, 2010

Iklan

Salam...

Kali ni aku nak post something yang ringan sikit. Chill sikit. Apa kes ribut² setiap hari, mbak?!

Kalau aku tengok tv, aku selalu perhatikan iklan² yang selalunya overly exaggerated to promote products. Xkisahla makanan ke, ubat gigi ke, roti kering ke etc. Some of them memang kreatif habis la dan buat aku gelak berkoyan-koyan. 

To date, iklan ceklat yang orang tu makan pastu kepala dorang jadi besar tu, sangatla menggeletek perut aku. Tapi tak kurang juga iklan 'my-product-is-the-best-in-the- world-and-the-rest-just-crap' atau 'produk-sayalah-yang-paling-halal-dalam- dunia' yang sangat amusing.

Bile dah tengok macam tu, aku suka sangat nak ridicule dialog @ iklan tu itself. Iklan yang mana korang kenala teka k. Antaranya:-

Iklan I
Watak A: "Terima kasih kerana buat cadar bau macam mama..."
 How I ridicule it: Terima kasih kerana buat mama bau macam cadar!

Iklan II
Watak B: "Esok nak masak macam ni jugeklah!" (setelah merasa ayam goreng dan bombarded dapur maknye)
How I ridicule it: "Habislah dapur aku esok..."ujar si ibu dalam hati~

Iklan III
Watak C: "BESAR punyeee!" (sambil tunjuk ikan)
How I ridicule it: "BESAR punyeee!" (sambil tunjuk mende lain...ops~)

Iklan IV
Watak D: "Lihatlah perut buncit saya ni..." (sambil mengusap-usap perutnya dan kawan² lain boo layan)
How I ridicule it: Tak hingin!!!

Iklan V
Watak E: "Mana dia C****** ayah?" (sambil mencari dan yang lain² pakat² makan dan comot²kan mulut tanda bergurau mesreee [ikut gaye bob AF])
How I ridicule it: Sorang² kena rotan sebab mencuri...

Iklan VI (iklan budi bahasa)
Sinopsis: Seorang pemuda memandu laju lalu terlanggar sorang pakcik tua yg bawak basikal,dah tu xnak pulak tolong.
Watak F: "Sapa suruh dia lalu tengah jalan. Aku dah la lambat nak jumpa kekasih aku ni..."
How I ridicule it: Jangan harap la ko nak kawen dengan anak dia (later found out yg pakcik dia langgar tu bapak awek dia)

Iklan VII
Watak G: "Kenapa tak 'lat tali lat' saja untuk pilih?" ujar waiter...
How I ridicule it: Yang menang lat tali lat ended up order air suam je untuk semua orang =p

Sebenarnya banyak lagi tapi sebab xde tv kat depan mata ni so tiba² ilham menjadi surut. Nantilah, kalau teringat karang, i'll top up later. Iklan² ni kalau korang selalu tengok tv biasa, boleh la relate. Tapi kalau hari² layan rancangan tv kabel berbayar, maka aku fikir korang akan terkebil-kebil la xpaham.

Later...~

3 comments:

ayydan said...

hahahah...iklan pertama sahaja yang saya tahu..

iklan lain sume hilang dibawa angin... lalalalal~

p/s: betapa tidak fanatiknya daku pada tibi..huuuuuu~

::aLoNGarCia:: said...

1)softlan ft. mia sara yg cutie~

2)kfc

3)megi ft. ikan

4)zell-v ft. rosyam nor

5)cadbury

6)iklan budi bahasa yg selalunya keluar tv2~

ayydan said...

wah..anda memang pminat setia iklan.

no doubt! hahah