Saturday, April 23, 2011

Baju Kotak-Kotak (Chequered Shirt)

Assalamualaikum...

Kalau bercakap tentang fesyen, aku bukanlah orang yang tepat. Sangat naif, ok. In fact, my wardrobe is far far away from impressive. Tapi tak menghalang aku menyatakan kegemaran aku kan. 

I like what i see and i see what i like!

Baju ala klasik!

Aku terperasan kehadiran jenis fesyen ni bila mak sedara aku pakai anak beranak di suatu waktu dulu. Bila aku terpandangkan, hati aku berdetik..."Eh, style jugak baju tu"

Lantas tanpa membuang masa, raya tahun tu aku pun mencari dan berusaha untuk mendapatkan satu sebagai memenuhi kehendak dan keperluan (bajet...sangat). Jadi inilah hasilnya...

Bagi sample je

Yang atas ni dah lama juga aku pakai. Baru-baru ni nampak lagi di Giordano. Sangat lawa tapi material dia berat sikit. Nampak macam cotton tapi ade a few layers.Owh, sorry la. Sangat fail kalau bab-bab ni. Jakel @ Gulati's memang tak nak hire.

Ni a few examples yang aku google from the net (yang menarik minat aku, that is).....

a bit of wrangler style

fave colour!

hitam itu menawan

a neat look

colourful sikit pun OK!
Kalau girls pakai pun cantik jugak. Especially yang warna lembut sikit dan tidak overshadow korang punya natural beauty (hohoh). Here are some of the examples.....

shantek shangat

purplish!

kotak-kotak kecil

light blue-ish/turquoise

Kalau macam kat Malaysia, (yang aku observed setakat ini) baju jenis ni banyak terdapat di TopMen, TopShop, PDI Concept @ small boutique outlets. Kadang-kadang Reject Shop pun ada. Baju jenis ni sesuai kalau paired dengan jeans pastu pakai kasut yang jenis Converse, North Star @ yang type macam kasut sekolah bawak main sepak takraw tu. For girls, kalau dapat yang labuh tutup punggung, paired with skinny jeans and wedges/heels 2inches + shades Paris Hilton korang, dah boleh jadi fashion icon dah tu! (personal opinion,really~)

Until my next chequered shirt shopping.....


*sources of pictures from: beso.com, shopstyle.com & ebay.com 

7 comments:

didaLavida said...

hohoho.. era baju kotak2 kembali lagi ye dak.. almost guys and gals nowadays memang suka wearing this kinda of fesyen.. kalau kena gaya..kena pada warna mmg sangat awesome kan.. so for you..selamat memenuhkan wardrope anda dengan baju2 berkenaan as pay day is coming so soon... hehehe

efa fairuz said...

amboi, tak style kunun.. style la tu..

fav color merah jugak eh? same lah kite hehe

AlonGarcia said...

miss shida,
belanje la se =)~

efa,
eh, same ek?boleh geng gini~

l y n a said...

haha. ada satu lg cter lawak psl motif baju kotak2 ni.
Dekat Bali, org dok ikat kain dekat pokok.
dah macam lambang agama dekat sana je (",)
Camne tu?

Syahizwa's said...

i mcm penah nampak the real green kotak2 shirth tuh..! heheh

AlonGarcia said...

lyna,
gantung kat pokok?dorang buat ape ek?

syahizwa,
ehe..ini mesti mase bukak puase last year~

ayie said...

baju kotak2
susah nak cari kain yang jenis tebal sikit
banyak kain jarang
baru ade 3helai..nak kene beli lagi..huu