Sunday, January 09, 2011

AJL 25

Assalamualaikum...

Walaupun 'pale-hotak' tengah serabut tapi aku lupekan itu sekejap untuk tujuan release kejap. Kalau fikirkan sangat, mereng agaknya nanti.

Esok AJL 25. Kalau dulu, di zaman kami adik beradik masih semua ada di rumah, selalunya di saat ini, kami dah start 'cop' candidates kemenangan masing² =p In fact, xkira la anugerah ape pun, we all akan melekat depan tv and teka² sapa akan menang.

Kadang² bila nak tambah beria, siap bagi² markah lagi for every right guess (well, lucky guess of coz) and then total up tengok siape yang menang overall. Beria kan?!

Tapi sekarang, kami berjauhan. Sorang di sana, sorang di situ, ade yang di sinun. Probably, to those yang masih ade masa akan tengok la live kat tv esok. 

Last AJL memang excellent. Kudos to the production team for the awesome performance. I dunno about this year though as it's almost nothing new could challenge the last one. Plus, i believed that last year punya songs' qualities yang competed were much better compared to this year.

However,itu semua only 'my 2 cents'. I didn't exactly gi analyse lagu² tu satu². I just looked at it at a glance and then come out with my POV.

Pada aku, among the strongest musim ini adelah Drama King-MUH ft. Black, Hanyut-FT and who knows probably Yuna's Cinta Sempurna will win one of the prizes. Aku tak tahu la, tapi bagi aku Drama King is something different. The sound is unique, also the reason why 'Itu Kamu' dan 'Lagu Untukmu' boleh menang.

Tapi yelah, juri punya evaluation is everybody's guess. Kalau dorang betul² base on lagu semata-mata, baik tak perlu bertanding, just bagi je pada lagu yang paling puitis dan 'dalam'. Tapi oleh kerana juri pun manusia, i do believe banyak lagi faktor yang diambil kira, termasuk la populariti. 

Hubungkait populariti vs. menang ni pada aku berkait rapat. Kalau lagu tu bagus, ia akan diterima ramai, so lagu itu popular. Bila lagu tu popular, maknanya lagu tu bagus?! Yela kot. Tapi dikir Halim Yazid 'Anak Tupai' pun popular. Kenapa tak bertanding masuk Muzik²? =))

Lagi satu, kalau artis tu popular, selalunya akan dapat lagu² yang bagus. That's why you can find new act macam Shahir + Adira dapat masuk AJL walaupun ramai lagi penyanyi yang lebih veteran tak pernah merasa.

Lagi dua, given a different situation, it's down to luck. Yup,nasib.

So, esok clearly i'm rooting for Drama King. Menang ke tak, aku kisah ape. Kalau menang pun, bukan dorang nak share prize money tu dengan aku...=ppp

All the best!

p/s: kesian Sixth Sense tak dapat compete dalam Muzik² coz most of their songs composed by Adie. He's an Indonesian. Kalau tak, 'Menyesal' might have an outside chance to win~

2 comments:

Cik A.i.d.a.n said...

Eh..

Alamak! Apesal prediction kite on drama king ada chances utk menang macam sama jer? Heheh..

no matter who's gonna be the winner, wish u enjoy the show tonite ya!

Mari kite tgk sape yg kena? Haha

::aLoNGarCia:: said...

hehe,
taste same kot.bagusla dorg at least menang runner-up.

kesian kat yuna.agaknya mase host announced lirik/lagu/singer org yg sama..mesti die agak die dah.

nway,kudos to ana raffali.it's pretty exciting sebenarnya to see bile host annouced ketua juri,m.nasir. nak jugak tgk ape taste die.

overall,show hambar + the heavyweights xmenang + hosts looked xclick, lawak bodow, awkward moments and so on = last year was better.