Monday, November 29, 2010

Selongkar mp3 ku!

Salam...

Dec is approaching...fast!

Some say we can actually read people thru their preference of music genre...

Ballad...romantic
Rock...brutal
Jazz...sophisticated
Blues...high...huh?!

I say...apa² pun boleh~

Aku simpan mp3 files aku dalam hp. Kira itu jugaklah mp3 player aku. Senang. Length total lagu sekarang dah sampai 1 hari. Agak² muntah jugakla nak dengar semua. Aku banyak simpan lagu² lama yang nak dengar balik & of course lagu² baru. Bila dengar lagu² lama tu, tersingkaplah memori² dulu zaman xde janggut. That's why aku dl jugak walaupun xla dengar sangat pasal dah boring. Saja simpan. Just in case...

Dulu² dengar jugak rock kapak. Boy bands pun dengar. Spice girls pun. Selera berubah mengikut masa. Well, i guess xperlulah malu kot kalau dulu pernah minat dangdut @ lagu jingle Mickey Mouse. More or less, taste from the past tu yang define siapa kita pada hari ini. Aku tahu ramai yang segan mengakui. Peer pressure. Semua nak taste yang cool dan terkini, well accepted by the masses, walaupun jauh di sudut hati kita menipu diri. Bila orang takde, layan dikir barat sampai naik sheikh. Benda ni macam 'guilty pleasure' la. Umpama kurik idung dan geget kuku...gross, tapi buat jugak kan?!

Haha...membebel tak tentu pasal. Sebenarnya just nak share apa ada dalam my most played playlist:-

1)  Hanyut - FT
contender utk ultimate champion AJL 25. Nuff' said.

2) Seadanya Aku - Nubhan
accidentally terdengar somewhere...terus menusuk jiwa.

3) One Last Chance - James Morrison
lagu motivation aku bila feeling down and low...always one last chance to come good!

4) Rag Doll - Maroon 5
slow rock.lagu pasal lelaki yang xsanggup lagi dipermainkan...huh~

5) Munajat Cinta - The Rock
terlambat mengenal lagu ni. tahun lepas dah kuar tapi baru tahun ni sedar. sekali dengar terus hooked up. syok tengok guitarist yang semangat betul layan dalam vc lagu nie. 

6) Menyesal - 6ixth Sense
lagu tentang penyesalan xmenerima cinta yang pernah di'offer'. mengingatkan aku tentang 'hargai orang² di sekeliling anda'.

where u can listen to Mizz Nina sebelum gerak solo, Shaheizy Sam (Adnan Sempit) & Sein Ruffedge (Adamaya) rapping masa dorang dalam group M.O.B. dan Reefa yang rapping laju giler...be my guest!

8) Decode - Paramore
OST Twilight. one of many Paramore's numbers yang aku suka. Hayley Williams rawk!

9) Tiba - FT, Shahir & FBI
dari album special edition Hangatnya Raya Hot.FM. buat tahun ini. aku pun xtahu macam mana boleh terminat.

10) Hanya Kerana Cinta - Anne/Tini Hot.FM, Ayu OIAM, Aril & Hafiz AF
juga dari album yang sama. ballad yang ok.

11) The Queen And I - Gym Class Heroes
 aku suka yang ini lebih dari Cupid's Chokehold. pernah berangan nak rapping macam Travis McCoy. susah hokkeh!~

12) Sweet Holiday - CN Blue
a korean number yang i kinda stumbled upon. dengar² then layan pulak. sentiasa membuatkan aku teringatkan seseorang...

13) Goyang - Ruffedge
bagi aku collaboration Ruffedge dengan Phlowtron ini memang terbaek! full of surprises, lawak and overall a very creative piece from Cat Farish (now with The Fabolous Cats)

14) Di Penjara Janji - Awie
dia punya vokal at his finest. try la bawak masa karaoke. boleh...boleh semput~

15) Pencil Full of Lead - Paolo Nutini
a song that could define my sophisticated taste in music. mamat ni punya lagu somewhat bluesy, soul and folk, a territory that i've never indulged in before. "..best of all, i got my baybee!" 

16) Pulanglah - Aishah
kira macam a must-have every raya. buat hati sayu lebih dari mendengar Dendang Perantau!

17) Miss You Love - Silverchair
lagu 'mellow' rock dari Australian alternative rock band ni. kalau x silap mula dengar masa aku zaman sekolah lagi. 

18) Drowning - BSB
one of many BSBs' songs yang masih melekat...atas sebab² tertentu...huhu~

19) Almost Here - Bryan McFadden & Delta Goodrem
serpihan Westlife yang kuar bawak karier solo yang xberapa menjadi. tapi lagu ni boleh tahan. had me at the 5th second(when the song starts)

20) The Flight of the Bumble Bee - Maksim Mrvica
selalu buat aku berangan someday, outta nowhere, aku boleh main piano macam dia.

After said and done...bagi aku muzik adalah satu wadah untuk escapism je. Bile² datang waktu kesunyian yang xberpenghujung @ waktu tensi. Definitely not everything. Gone the days bila aku beria salin lirik la, cari biodata singers la. Sekarang dengar untuk leisure sahaja.

Tepuk dada, tanya selera ek~

Later...

p/s: x lambat lagi nak wish good luck untuk sorang adinda yang amik SPM tahun ni. Semoga dapat jawab dengan hebat!Aminn~
 
 

5 comments:

Syahizwa's said...

mostly lagu yg tersenarai tu, semua i tak tau..cuz i dgr lagu tp xtau sape nyanyi n ape tajuknye? except lagu raya aishah tu la..hehe so..ppl cnnot read me thru my preference of music genre lah kan...haha..furthermore, nowadays i dah tak dgr music sgt dh..sbb i sker lagu yg layan2 nih, tp sbb mau elakkan kesedihan melampau mendengar lagu yg mendayu2, i stop. kekeke..

::aLoNGarCia:: said...

syahizwa,
i guess lain org lain ragamnye.so, it's totally ok for not very into songs and music.kdg2 tenggelam juge bile tgh feeling2 tu.tapi always bring myself back to the ground afterwards.=)

ayydan said...

Faizal Tahir, Sixth Sense, Munajat Cinta (the rock ft ahmad dhani), goyang (ruffedge),Silver chair & BSB are all my all time favourite songs. Munajat cinta adalah lagu paling kewl dengar.

I love indonesia songs damn much. Dan angkatan2 seperti silverchair adalah terbaik. Kira dengar silverchair dulu sama zaman dgr lagu2 butterfingers.kekekek~

somtimes mendengar lagu boleh buat kita berfikir sejenak. Tapi tak semua la kan. =)

::aLoNGarCia:: said...

ayydan,
"Tuhan kirimkanlah aku, kekasih yang baik hati.." simple.tapi.betul.

rarely listen to silverchair tapi my rock bands of choice termasuk the all american rejects, incubus, hoobastank.

anti pitbull-ish kind of songs~

ayydan said...

yea yea.
hoobastank pun terbaek. Incubus pun terbaik. one of my fav is wish u were here. dgr ulang-ulang still tak bosan.

pit-bull? keskes. boleh la takat nak layan dlm kete. tapi tak minat sgt. lagu type2 pergi clubbing sesuwai la kot~