Wednesday, November 24, 2010

Moolah!

Salam...

Moolah = moo·la or moo·lah (m l) n. Slang. Money. [Origin unknown.] moolah [ˈmuːlɑː] n (Economics, Accounting & Finance / Banking & Finance) a slang word for money 

Nak share topik yang educational sket this time. Cerita pasal duit.

Time of late, di waktu diri ni dah dipanjat usia dan mule sedor diri nak menyimpan, baru la aku belajar serba sedikit pasal money management dan menyedari betapa pentingnya ia. Dulu² bukannya mak abah xajar. Walhal, siap ade tabung Nuri (BR) dok isi syiling lebih duit belanje sekolah. Bile dah penuh, abah akan bawak gi bank untuk masuk dalam saving aku & adik². Campur la sekali duit raya RM30 pasal puase penuh dsb. huhu~

So, aku banyak la buat bacaan sket tentang bajet, pengurusan wang peribadi and even visiting AKPK website looking for tips. Sebenarnya banyak cara nak uruskan duit sendiri. Terpulang la macam mana cara masing² yang sesuai dengan hidup, tapi yang penting, diuruskan.

Kat sini aku nak share la sket tentang budgeting yang aku extract dari satu artikel yang pernah aku bace. Untuk bajet, kita kena kelaskan perbelanjaan kita kepada 3 jenis:-

1. Compulsory items: your monthly dues - duit sewa rumah ke, instalment kereta @ insuran.
2. Essential items: ini termasuk seperti expenses on food, clothing, bil telefon & utility bills.
3. Desirables/Entertainment: ini hal² berkenaan dengan hobi, travelling @ desired items mcm perfume CK Free or Beg Tangan Gucci =p~

Bila berbelanja, settlekan yang No. 1 dulu diikuti seterusnya. Then bila dah settle ketiga-tiga items, kalau ada lebih duit, bagi aku! (ikutla sama ada nak belanja family ke, beli tali gitar @ masuk tabung masjid)

Jadi kat mana letaknya saving?Kalau tanya aku, of course aku letak sebagai compulsory item. Tapi jumlah saving aku tu bergantunglah kepada keadaan, masa & situasi. Contohnya, kalau nak raya, aku kurangkanlah sket saving untuk cover bajet raya aku. Tapi yang penting, tetap masuk bank la walaupun sikit coz' pada aku you have to keep the saving momentum going tak kira macam mana pun.

Untuk saving ni, some say 20% from your total gross earnings, some say 50%. Deduction EPF 11% (employee) + 12% (employer) deemed enough tapi to be safe, tambah la lagi personal saving masuk dalam ASB ke, Tabung Haji ke.

Lain-lain yang aku boleh kongsikan:-

  • kalau expenses melebihi earnings - make cutbacks (from No. 3 to No.1)
  • buy with cash, selagi boleh. don't spend money that you don't actually have. talk about credit cards.
  • saving is not enough. try investing.
  • limit visit to malls. prepare list of things to buy. don't spend on impulse.
  • stay healthy. medical bills can be a nightmare.
Hopefully, ape yang aku bebelkan kat atas boleh la sedikit sebanyak menjadi panduan untuk kita. Aku pun tengah bertatih untuk manage financial matters aku. So if you guys ade more tips, do share them here. Sharing is caring!~

Later...

p/s: tengah berkira-kira nak melancong...

3 comments:

ayydan said...

Saving is at least 20% per month shud be enuff..kegunaan kecemasan..just in case la anything happen kan...

Talking about financial mgt, instead of saving n investing in tabung haji & asb, why not amek insurance yg menjurus kepada simpanan..duit keuntungan dpt, dan dalam masa yg sama kselamatan kite di cover tiap2 hari..so ok la kan?

Perbelanjaan utk enjoy tu kalau bole tak payah la berlebih-lebihan..sesekali okla kot..

Personally me the type yg jrg2 gi shopping complex for the sake of shopping..takat window shopping bole la..hahaha..

Well, unit trust pon ok..but as a conventional investor, I don't prefer that much!

P/s: good topic to share. Sgt ilmiah gitewww! Lalalala~

Syahizwa's said...

haihhhh..i sgt lemah bab ini! agree 101%..thanks along! ;p

::aLoNGarCia:: said...

ayydan,
good points.will look out more tips on investing.shopping sekali sekala xpe...klu berkala-kala sindiri maw ingat!

syahizwa,
sama2.will share some more later.