Tuesday, August 21, 2012

Hari Ini Hari Raya!

Assalamualaikum,

Raya datang lagi. Biasalah, kalau raya siapa yang tak seronok kan. Orang kebanyakan seronok la. Tinggal lagi yang kena kerja di hari lebaran. =p

Rutin raya tahun ni macam biasa. Balik kampung, makan-makan, salam-salam, ziarah menziarahi, makan-makan lagi, bagi duit raya, lagi-lagi makan, balik rumah. Makanan paling 'champion' tahun; lemang...coupled with kuah kacang. My fave. 

'Cycle' ni tak habis lagi sebab part beraye dengan geng-geng belum lagi. Tengokla esok macam mana.

Lain-lain; dua malam sebelum raya, pakat-pakat dengan 'siblings' buat kuih raya. Kunun-kunun nak buat dua, tiga jenis. Baru siap 1, lenguh tangan weh. So, buat satu je la. Bolehla kalau nak rasa. Sedap tak sedap tu....dot dot dot.

UK clan tak dapat balik this year. Jadi beraya bersama thru' FB jelah. Insya Allah, tahun depan boleh.

Tahun ni dapat mercun KLCC. Huhu. Tak KLCC sangat la. Biasa-biasa je.

Alhamdulillah, secara keseluruhannya, tradisi yang baik-baik masih terkekal. Di sebalik keseronokan dan kegembiraan, yang paling penting apa yang terukir dalam hati. Semangat aidilfitri dan maaf memaafi, itu yang penting.

Aku tengok tv Al-Hijrah semalam. Menurut sorang correspondent tu, sebenarnya Aidilfitri ni patut dirai dengan semangat kemenangan (kemenangan melawan hawa nafsu). Tapi yang di'promote' di kaca-kaca tv, yang lebihnya suasana kesedihan dan kesayuan. Takbir pun dilaungkan dengan nada sayu. Tak kena. Noted.

Iklan raya yang paling 'champion' tahun ni ialah iklan yang kat bawah ni.....Memang epik la...

Dalam kegembiraan, aku pun turut tersentuh. Ramai lagi orang yang kurang bernasib baik... jangankan baju baru, mende nak makan pun takde. Jadi kita yang bernasib baik ni, mohla kita bersyukur, berkongsi dengan bersedekah dan memberi sedaya termampu. Biarlah tulus dan ikhlas tu ditentukan oleh Yang Maha Esa. Hanya Dia yang maha mengetahui. Insya Allah.

Begitulah serba sedikit cerita raya. Tak habis lagi ni. Esok merencana cerita lain.

Psstt....probably my last raya as bachelor too....ehem ehem.

Taraa!

p/s: 2:44 - 'mak Ahmad, mak Fizi jugak' (mode:berderai air mate) T.T


No comments: